Dlaczego właściwie Piemont?

Piemont, region położony w północno-zachodnich Włoszech zdobył naszPiemont, region położony w północno-zachodnich Włoszech zdobył nasze serca na zawsze! To właśnie tutaj narodził się pomysł na Slow Food. Tutaj tworzy się arystokratyczne, znane wszystkim winomanom Barolo i Barbaresco. Tutaj jesienią pachnie truflami, a mgła spowija wzgórza porośnięte winoroślą. Każda parcela wówczas mieni się różnymi odcieniami zieleni, pomarańczy czy brązu i purpury. Nie ma tłumu turystów, nie ma hałasu, panuje harmonia dźwięków i obrazów otaczającego piękna.e serca na zawsze!

To tutaj mamy przyjaciół

winiarzy tworzących piękne niebanalne wina, którymi pragniemy się podzielić. Chcemy przenieść odrobinę Piemontu do Polski, do naszej winiarni i dlatego Winiarnia „Piccolo Piemonte”. Najbardziej znane wina tego regionu to długowieczne wina czerwone zawdzięczające wszystko późno dojrzewającej odmianie nebbiolo, choć uprawia się tu również ogromne ilości winogron barbera i delikatnych dolcetto. Wina białe powstają z aromatycznej arneis, lekkiej favority czy endemicznej nascetty. Nie ma jednak wątpliwości, że największymi trunkami Piemontu są Barolo oraz nieco lżejsze i wcześniej dojrzewające Barbaresco. Są to absolutne wyżyny włoskiego (nawet światowego) świata win pochodzących ze wzgórz Langhe i Monferrato w prowincji Alba. Barolo zwane jest winem królów i królem win, a Barbaresco królową win.

W Piemoncie

poznaliśmy fantastycznych ludzi, od których nauczyliśmy się szacunku do wina i tych, którzy je tworzą. Wiemy,że wino do nas mówi – trzeba tylko czekać i się wsłuchiwać. No i jak tu nie kochać Piemontu?!! Winiarnia „Piccolo Piemonte” zaprasza Wszystkich na szczególne doznania winiarskie i biesiadowanie z kieliszkiem dobrego wina w ręku. A tymczasem zapraszamy na kilka piemonckich widoków o różnych porach roku: